Czekoladowa lawa

3
752
Gotowe!!!

Przepis pochodzi z Macedonii , wypróbowałam na urodziny synka i od tej pory goszczą na moim stole praktycznie co niedziele 🙂

[box_warning]Składniki:

  • 250g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 250g masła
  • 8 jaj

[/box_warning]

 

Są przysmakiem dzieci jak i dorosłych, polecam wam zrobienie tego przepisu , robi się je bardzo szybko a podane z gałką lodów wyglądają bardzo efektownie nawet na domowe przyjęcia.

masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu. Często mieszamy aby całość nam się nie przypaliła
masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu. Często mieszamy aby całość nam się nie przypaliła

 

ubijamy całe jajka
ubijamy całe jajka

 

 

 

 

mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszamy razem
mąkę, cukier i cukier waniliowy mieszamy razem

 

 

do suchych składników dodajemy rozpuszczoną czekoladę
do suchych składników dodajemy rozpuszczoną czekoladę

 

do masy czekoladowej wlewamy powoli jajka, mieszamy tak aby składniki dobrze się połączyły
do masy czekoladowej wlewamy powoli jajka, mieszamy tak aby składniki dobrze się połączyły

 

Nagrzewamy piekarnik do 250C
Nagrzewamy piekarnik do 250 0C

 

foremki silikonowe smarujemy niewielką ilości masła, i napełniamy masą czekoladową. Pieczemy 4min w temp 250C. Po upieczeniu od razu wyciągamy
foremki silikonowe smarujemy niewielką ilości masła, i napełniamy masą czekoladową. Pieczemy 4min w temp 250 0C. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika

 

Gotowe!!!
Gotowe!!!

 

Łóżka dla dzieci

3 KOMENTARZE

  1. Cholera robiłą już dwa razy i za każdym razem są ledwo płynne. Trzymam 4 minuty jak w przepisie. Co robię nie tak???

  2. Ślina mi cieknie na ten widok. Zastanawiam sie tylko, czy jak będą dłużej w piekarniku to nie będą już płynne?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię