Illy – włoskie kawy

0
1375

Miłośnikom włoskich kaw z pewnością doskonale znana jest marka Illy. To firma z wieloletnią tradycją – początki jej powstania są datowane na rok 1933, kiedy to Francesco Illy zdecydował się na założenie w Trieście, położonym nad Morzem Adriatyckim, lokalnego przedsiębiorstwa. Co ciekawe, założyciel fabryki (która do dzisiaj pozostaje w rękach jego potomków), stworzył także pierwszy nowoczesny ekspres do przygotowywania kawy. Illy cieszy się obecnie renomą nie tylko we Włoszech czy Europie, ale na wszystkich kontynentach. Jej smak doceniają zarówno konsumenci indywidualni z ponad 140 krajów, ale i restauratorzy czy właściciele kawiarni. Firma zajmuje się nie tylko dystrybucją kawy, ale też akcesoriów do jej przygotowywania oraz podawania.

Co ciekawe, fabryka Illy w Trieście pozostaje jedną z najbardziej ekologicznych w Europie – może poszczycić się dwoma certyfikatami dokumentującymi ten fakt (ISO 14001 oraz EMAS). Magnat kawowy szanuje także środowisko, w którym odbywa się uprawa ziaren kawowca. Inicjatywą godną wspomnienia jest też „Akademia Kawy” prowadzona w Europie Środkowej, Indiach, Afryce oraz Ameryce Południowej. To tam są (bez żadnych opłat) szkoleni plantatorzy – dzięki czemu mogą następnie znaleźć pracę w jednej z licznych plantacji. Poszczególni dostawcy także są przez koncern doceniani – co znajduje odzwierciedlenie chociażby w uczciwych cenach skupu (stałe stawki za określoną, dobrą jakość ziaren). Illy dba zatem nie tylko o proekologiczny, zrównoważony rozwój.

Tajemnica złożonego smaku Illy tkwi w składzie mieszanki. Ziarna Arabiki, których używa się do produkcji najlepszej jakości kaw pochodzą z dziewięciu różnych upraw. Brazylijska arabika posiada dużą moc, jest słodko – gorzka i da się wyczuć jej kwasowość. Doskonale uwydatnia się to w wypadku przygotowywania espresso. Odmiana kolumbijska posiada charakterystyczny słodki aromat i posmak – z nutami karmelu, czekolady, ale też świeżością cytrusów i jaśminu. Podobnie przedstawia się mieszanka z Kostaryki – czekolada, karmel i słodki kwiatowy bukiet dopełniają „ciała” całej mieszanki. Arabika z Etiopii natomiast uwodzi kwiatową nutą połączoną z aksamitnym smakiem melona – słodycz idealnie komponuje się z grającą na drugim planie goryczą. Indyjski komponent mieszanki wnosi do niej delikatną pikantność, wyczuwalne aromaty gałki muszkatołowej, karmelu, czekolady, a nawet…nutę tytoniu. Ziarna łączy się ze sobą jeszcze przed wypalaniem, zachowując wyważone proporcje potrzebne do uzyskania wyjątkowego smaku i aromatu.illy

Kawy Illy Espresso to mieszanka ciemnopalona, skomponowana z 9 różnych gatunków Arabiki – pochodzących z wyselekcjonowanych plantacji z Ameryki Łacińskiej oraz Afryki. Można je nabyć zarówno w ziarnistej, jak i mielonej formie. Choć wedle znawców najlepszą gwarancją dla zachowania unikalnego aromatu kawy jest kupno ziarnistego wariantu, to i na ten dylemat marka Illy ma odpowiedź. Mielone kawy tego producenta sprzedawane są bowiem w specjalnych puszkach – dzięki temu ich świeżość utrzymuje się przez długi czas. Mielone kawy Illy są doskonałe przede wszystkim do przygotowywania w ekspresie. Produkty Illy można nabyć w sklepach na terenie Polski – i to za cenę korzystną, w przełożeniu na jakość naparu, jaką można uzyskać. Kawy Illy są dostępne na rynku również pod postacią kapsułek. Decydując się na ten wariant mamy możliwość skosztowania m.in. Medium Roast Espresso z wyczuwalnym smakiem karmelu, czekolady, ale też nut kwiatowych oraz…aromatu pieczonego chleba; Dark Roast Espresso – stworzoną do uzyskania esencjonalnego, bogatego w smaku espresso w każdej filiżance, Long Espresso – przeznaczone dla miłośników większych porcji czarnego napoju, o gładkim, przyjemnym smaku; Medium Roast – w wersji ze zminimalizowaną zawartością kofeiny.

Pomysł na kawę!
Zapraszamy po więcej przepisów na kawę! radoscodkrywania.tchibo.pl/k/kawa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię