Kawa – z mlekiem czy bez?

0
1197

Świat kawoszy dzieli się na dwa wyraźne obozy – tych, którzy cenią przede wszystkim naturalne nuty smakowe czarnego naparu oraz na sympatyków kawy z dodatkami. Mleko, które jest najpopularniejszym składnikiem napojów kawowych, wpływa na ich smak, kaloryczność oraz ich działanie na układ pokarmowy. Kawa z mlekiem czy bez – która jest? Czy czarna kawa może być przyjazna żołądkowi?

Na przestrzeni wieków kawę pito już na wiele sposobów – z różnymi rodzajami cukru, z bogactwem przypraw (kardamon, cynamon, chili, pieprz, a nawet sól), z lodami, z syropami smakowymi, z alkoholem (rum, likiery, cherry), z czekoladą czy z kakao. Jednak największą popularnością cieszą się dodatki mleczne – mleko (zimne, gorące, spienione itd.), śmietanka lub bita śmietana.

Kawa powinna być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł…

To fragment cytatu z XVIII wieku, który trafnie opisuje ulubiony napój zwolenników czarnej kawy. Kawowi puryści uważają, że dodawanie czegokolwiek do bazowego naparu kawowego psuje przyjemność ze smakowania i delektowania się nim. A już słodzenie i „mleczenie” zakrawa na świętokradztwo. Wśród zwolenników czarnego naparu panuje przekonanie, że najlepsza kawa to mocny, aromatyczny, gorący, czarny napar bez jakichkolwiek dodatków. Jest w tym twierdzeniu dużo racji, ponieważ umiejętnie przygotowane espresso najlepiej wydobywa z kawy to, co najlepsze. Tylko mała czarna pozwala posmakować charakterystycznych nut smakowych, delektować się specyficznym aromatem, poczuć łagodność i kwaskowość konkretnego rodzaju kawy.

Czarna kawa dodaje energii i pomaga w odchudzaniu

Warto wiedzieć, że czarny napar kawowy przygotowany ze zmielonych ziaren ma tylko kilka kalorii. Dodatek dwóch łyżeczek cukru, mleka oraz bitej śmietany do dekoracji podnosi kaloryczność napoju aż do 200 kcal. To dużo, szczególnie dla tych osób, które walczą z nadwagą.

Miliony osób na całym świecie codziennie sięgają po filiżankę kawy ze względu na jej pobudzające właściwości. Kawa zawiera kofeinę, która dodaje energii, redukuje zmęczenie, podnosi wydajność i zwiększa koncentrację. Co więcej – coraz częściej kawę wykorzystuje się do przyspieszenia procesu odchudzania. Kofeina w niej zawarta napędza metabolizm, podnosi ciśnienie krwi, osłabia apetyt, mobilizuje do ćwiczeń – a dzięki temu przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. O korzystnym wpływie kawy na zdolności wysiłkowe organizmu wiedzą także sportowcy, którzy sięgają po ten napój tuż przed treningiem. Dodatkowo kawa przyspiesza pozbywanie się zakwasów. Dodanie mleka lub śmietanki spowalnia proces wchłaniania kofeiny w organizmie, dlatego kawa z mlekiem ma mniejsze właściwości pobudzające, a co za tym idzie – nie ma już tak dużego wpływu na spalanie tkanki tłuszczowej.

Kawa z mlekiem łagodna dla żołądka

Czarna kawa ma niskie (kwaśne) pH, a substancje w niej zawarte podrażniają przewód pokarmowy. Zgaga, dyskomfort trawienny, niestrawność, ból i pieczenie żołądka – wiele osób skarży się na takie objawy po spożyciu kawy. Wiedzą o tym szczególnie te osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego lub piją na co dzień dużo kawy. Dodanie mleka lub śmietanki podnosi pH kawy, przez co łagodzi nieco jej drażniący wpływ na delikatną ścianę żołądka i jelit. Jednak nie eliminuje całkowicie problemu.

Czarna kawa, ale przyjazna dla żołądka

Na pomoc wszystkim, którzy cierpią na przykre dolegliwości żołądkowe po wypiciu kawy, przyszli specjaliści z firmy Bristot – znanego na całym świecie producenta kawy. Najnowsze badania dowiodły, że to woski pokrywające zielone ziarna kawowe są odpowiedzialne za dokuczliwe objawy brzuszne. Na bazie tej wiedzy opracowali metodę, dzięki której otrzymano kawę pozbawioną wosków, która nie podrażnia przewodu pokarmowego. Tak powstała Gentile Stomach Friendly – kawa zawierająca naturalną kofeinę o właściwościach pobudzających, którą można delektować się bez obaw o ból i pieczenie żołądka. Gentile można pić w postaci czarnego naparu, przez co nie dostarcza niepotrzebnych kalorii i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. To wysokiej jakości naturalna kawa otrzymana ze zmieszania 70% ziaren Arabiki i 30% Robusty. Jest łagodna w smaku i delikatna dla żołądka. Gentile zdobyła już dużą popularność na całym świecie, szczególnie na rynku niemieckim i włoskim. Teraz kawa Gentile dostępna jest także w Polsce – do kupienia w dobrych aptekach, także internetowych.

fot. by Kenny Louie via flickr.com, creative common licence

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Wpisz swojeimię